Sähkötöissä täytyy tietää, mitä tekee

 

Suomessa amatööreille sallitut sähkötyöt on rajattu tiukasti. Varomattomasti tehdyistä sähkötöistä voi koitua hengenvaara.

 

Sähkötyöt vaativat asiantuntemusta ja ammattitaitoa ja amatöörille sallitut asiat on tarkasti määritelty, kerrotaan turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

– Kauppa- ja teollisuusministeriö on antanut varsin selkeät ohjeet siitä, mitä sähköalaan perehtymätön saa tehdä, sanoo turvallisuusinsinööri Ville Huurinainen.

Huurinaisen mukaan amatööri voi tehdä seuraavia sähköalan töitä, kun noudattaa riittävää huolellisuutta:

1) Sallittua on enintään 250 voltin nimellisjännitteisten asennusrasioiden peitekansien irrotusta ja kiinnitystä, yksivaiheisten pistotulppien, liitosjohtojen, jatkojohtojen ja sisustusvalaisimien asennus- korjaus- ja huoltotöitä sekä näihin rinnastettavia töitä.

2) Nimellisjännitteeltään enintään 50 voltin vaihtojännitteisiin tai 120 voltin tasajännitteisiin laitteistoihin kohdistuvia sähkötöitä.

3) Käyttötöitä sähkölaitteistossa, jonka jännitteiset osat on suojattu tahattomalta koskettamiselta.

4) Omaan käyttöön rakennettujen sähkölaitteiden korjaamista, jos tämä liittyy sähköalan harrastustoimintaan.

Pistoke sähköpistorasiassa.


Älä tee, jos et ole varma!

Käytännön rajanveto sallittujen ja kiellettyjen töiden välillä on ammattilaiselle selvä.

– Jos sähkölaitteen virtajohdon pistotulppa on rikkinäinen, niin sen voi kyllä vaihtaa, kunhan on tarkkana. Jos koko virtajohto pitää vaihtaa, eli täytyy mennä laitteen sisälle, niin silloin mennään jo laitekorjauksen puolelle. Se on amatööriltä kielletty.

– Sähkötöissä täytyy aina tietää, mitä tekee. Jos on vähänkään epäilyksiä siitä, miten työ pitää tehdä, on parasta kutsua ammattilainen apuun. Väärin tehty sähkötyö voi aiheuttaa hengenvaaran, muistuttaa Huurinainen.

http://yle.fi/uutiset/sahkotoissa_taytyy_tietaa_mita_tekee/6215245

 

 

Kuva: YLE

Avainsanat:, ,